SLUIT ✕
CONTACT
Dankuwel voor uw bericht, we beantwoorden dit zo spoedig mogelijk ...

Dankuwel! Uw bericht is ontvangen.

Helaas, er ging iets mis bij het verzenden!

logo Gewoon-Gaaf, preventiemethode voor ieder kind
Wij zijn gestart met GEWOON-GAAF! Dit is een preventiemethode voor ieder kind van 0 tot 18 jaar en de ouders. De tandarts of mondhygiënist geeft het hele gezin advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind(eren).

Bij GEWOON-GAAF maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgen jullie voor het gebit van het kind? Hoe is het met de mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is het kind aan het wisselen? Heeft uw zoon of dochter (beginnende) gaatjes?
Op basis van deze inschatting, bepalen we het moment van een vervolgafspraak. Soms beschermen we de kiezen extra (sealen) of geven we een fluoridebehandeling. Maar meestal is dat niet nodig. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus per kind verschillen. GEWOON-GAAF kijkt tenslotte naar ieder individu.

Cariës (gaatjes) is een gedragsziekte
Gedragsziekten, de naam zegt het eigenlijk al, kunt u met gezond gedrag voorkomen. Ieder gebit kan gaaf blijven als u weinig suiker gebruikt en zorgvuldig tanden poetst met fluoridetandpasta. GEWOON-GAAF begeleidt u en uw kind daarbij.

Tandenpoetsen en napoetsen
GEWOON-GAAF coacht u en uw kind bij het zorgvuldig poetsen. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig! Goed tanden poetsen moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd na, ook als uw kind elektrisch poetst. Het napoetsen maakt meteen het belang van de dagelijkse verzorging duidelijk. Zo wordt poetsen een goede gewoonte. Ook na het 10e jaar blijft begeleiding en controle belangrijk.

De controle afspraken bij kinderen zullen in het begin langer duren. Bedenk dat dit een investering is in de mondgezondheid van uw kind(eren). Beter poetsen betekent minder gaatjes en korter en minder vaak in onze praktijk!

Kleuren
Bij de GEWOON-GAAF-methode brengen we bij iedere controle een vloeistof op de tanden aan die tandplak zichtbaar maakt. Zo zien we precies waar nog tandplak zit. Uw kind doet voor hoe hij zijn tanden poetst en u laat zien hoe u het gebit van uw zoon of dochter napoetst.

We laten zien waar de tandenborstel niet goed komt en leren hoe je op die lastige plekken beter kunt poetsen. Ook wijzen we op nieuwe kiezen die doorbreken. Tijdens de controle reinigen we het gebit van uw kind ook professioneel. We maken het gebit helemaal schoon en blazen het droog. Daardoor is goed te zien of en waar het gebit is aangetast. Beginnende gaatjes zijn zichtbaar als witte vlek, maar gelukkig nog te herstellen door zorgvuldig poetsen.

Belonen
GEWOON-GAAF gelooft in belonen. Blijkt het gebit van uw kind goed schoon te zijn? Zien we geen beginnende gaatjes? Waarschijnlijk hoeft uw kind dan minder vaak of helemaal geen fluoridebehandeling te ondergaan en hoeft de tandarts niet of nauwelijks te sealen. Bovendien kan een volgende controle langer wachten. De grootste beloning is natuurlijk een gaaf gebit!

Kies voor kraanwater in plaats van zoete dranken. Light frisdranken veroorzaken ook gaatjes. Deze zijn net als de suikerhoudende varianten nog wel zuur. Zuren en dus ook zure producten kunnen schade veroorzaken aan het gebit.

Eerste tandje? Poetsen!
Is het allereerste tandje te zien? Ook al is het maar een klein puntje: dan kan het tandenpoetsen beginnen. Poets de tanden 1x per dag met fluoride peutertandpasta. Fluoride is een natuurlijke stof die tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen.
De hoeveelheid fluoride in tandpasta is aangepast aan de leeftijd. Poets bij kinderen vanaf 2 jaar twee keer per dag hun tanden met fluoride peutertandpasta. Stap vanaf 5 jaar over op fluoridetandpasta voor volwassenen, daar zit meer fluoride in. Kinder- of juniortandpasta mag ook, kijk dan naar de leeftijd die op de tube staat.

En mee naar de tandarts
Zodra het eerste tandje is doorgebroken, mag uw kind mee naar de tandarts. Bijvoorbeeld bij uw eigen controle afspraken. Dan kan de tandarts of mondhygiënist vertellen hoe u het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leren we de juiste voedings- en poetsgewoonten aan. Omdat uw kind al op jonge leeftijd bij ons in de praktijk komt, kan het wennen aan de tandartsstoel, de omgeving en onze medewerkers.

Gezonde voeding: gezond gebit!
Behalve zorgvuldig tandenpoetsen is het zeker zo belangrijk om te letten opde voeding van uw kind. Gaatjes zijn het gevolg van verkeerd eten en drinken.Bij weinig suikergebruik en zorgvuldig tandenpoetsen, kan ieder gebit gaaf blijven.
Zorg ervoor dat uw kind niet meer dan 6 keer per dag eet of drinkt. Dat is 3 keer een maaltijd en maximaal 3 à 4 keer per dag een tussendoortje. Geef uw kind liever hartige dan zoete dingen. Probeer uw zoon of dochter niet aan zoetigheid te laten wennen en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe.

GEWOON-GAAF werkt!
De GEWOON-GAAF-methode leidt tot bijna 70% minder gaatjes. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in Den Bosch bij een groep kinderen van 6-9 jaar. In drie jaar tijd kregen kinderen veel minder fluoridebehandelingen (-88%), werden ze veel minder geseald (-66%) en nam het aantal vullingen per kind flink af (-62%). Dat zijn nog eens resultaten!

Waarom is de GEWOON-GAAF-methode geïntroduceerd?

De huidige generatie jonge ouders is opgegroeid met fluoridetandpasta. Tussen 1970 en 1990 heeft de mondgezondheid grote sprongen vooruit gemaakt. Toch is er nog een enorme gezondheidswinst te halen. GEWOON-GAAF wil de mondzorg voor kinderen effectiever maken. GEWOON-GAAF betekent een omslag in de mondzorg, waarin preventie meer vanzelfsprekend is.

De tandarts zorgt toch voor een gezond gebit van mijn kind?

Het hebben en houden van een gezond kindergebit is een samenspel tussen kind, de ouder en de mondzorgverlener. De zorg voor het kindergebit ligt vooral bij uzelf en uw zoon of dochter. Wij, als tandarts en mondhygiënist, coachen u en uw kind.

U kunt er toch niks aan doen dat u een gaatje krijgt?

Toch wel! Gaatjes in het gebit kunt u voorkomen. Op het ontstaan van gaatjes heeft uzelf veel invloed. Wie goed zijn tanden poetst met fluoridetandpasta en weinig suiker gebruikt, kan gaatjes voorkomen en zijn gebit dus gewoon gaaf houden.

Mijn kind heeft toch een zwak gebit?

Ook dan is de sleutel tot een gezond gebit een combinatie van secuur tanden poetsen en matig suikergebruik. Kinderen die goed hun tanden poetsen en laten napoetsen, en weinig suiker eten en drinken, houden hun gebit gewoon gaaf.

Kan een beginnend gaatje nog stoppen?

Ja! Ieder gaatje begint met een witte vlek. Gelukkig kun je beginnende gaatjes nog stoppen en zelfs deels herstellen. Maar daar is wel tijd en aandacht voor nodig.

Mag ik mijn kind een fluoridebehandeling onthouden?

Veel ouders denken dat ze hun kinderen tekort doen als ze geen fluoridebehandeling in de praktijk krijgen. De beste fluoridebehandeling is het twee keer per dag poetsen met fluoridetandpasta. Dat is bovendien veel prettiger dan een fluoridebehandeling bij ons in de stoel. Wanneer wij een fluoridebehandeling achterwege laten, is dit een bewuste en verantwoorde keuze.

Is het verantwoord om de kiezen niet te sealen?

Als er geen reden is om het gebit van uw kind te sealen, is dat een bewuste en verantwoorde keuze. Zowel in gesealde, als in niet-gesealde kiezen kunnen gaatjes ontstaan.

GEWOON-GAAF, hoe dan?

Niets is moeilijker dan het veranderen van gedrag. Wie vroeg het juiste gedrag krijgt aangeleerd, heeft daar een leven lang plezier van. Neem uw kind(eren) daarom zodra het eerste tandje doorbreekt mee naar onze praktijk en begin direct met tandenpoetsen. Samen met ons kunt u het gebit van uw kind gaaf houden.

GEWOON-GAAF kan tot 70% minder gaatjes leiden

Patiënt worden?
Samen gaan we voor een stralende lach! Wanneer u op de button hiernaast klikt, verschijnt een inschrijfformulier dat u kunt downloaden en invullen. Wanneer u dit vervolgens naar het aangegeven mailadres stuurt, nemen wij snel contact met u op!

Let op! Wilt u het hele gezin inschrijven, vul dan voor alle gezinsleden apart een formulier in.